Dansuri de societate – Invata cu Triumph Dance Academy!

Dansul este modul de a ne exprima atunci cand cuvintele nu sunt suficiente. Originile dansului coincid cu inceputurile omenesti, avand functii rituale, de invocare a fortelor divine, pentru reusita la vanatoare, confruntari tribale etc. 

Din timpul culturilor primitive si pana in prezent dansul a evoluat permanent, iar azi ne atrage atentia dansul de societate, ce se imparte in doua categorii diferite intre ele ca structura si tempo: dansurile standard (de salon) si cele latino.

In cele ce urmeaza vom face o descriere succinta a fiecarui stil de dans care se invata la Triumph Dance Academy. Puteti opta pentru cursuri individuale de dans pentru adulti sau pentru cursurile de grup.  Grupele de dans sunt structurate in functie de nivelul de pregatire pe care il aveti: incepatori sau avansati.

In fiecare luna la cursurile de dans se va imbina un dans latino cu unul standard, pentru ca sa te poti familiariza cu cat mai multe stiluri de dans si sa descoperi stilul care te pasioneaza cel mai mult!

 

DANSURI STANDARD

Vals Vienez

Valsul vienez este preferatul tinerilor casatoriti pentru dansul mirilor, cu care deschid seara petrecerii, fiind cel mai asteptat si mai apreciat moment al fiecarei nunti. Coregrafia valsului este usor de invatat si permite dansatorilor sa creeze multe figuri de dans frumoase, spectaculoase pentru public.

Valsul vienez este unul dintre cele mai elegante si apreciate stiluri de dans, un stil de dans iconic pentru competitiile de performanta. Acesta este usor de recunoscut atat tehnic, cat si prin codul vestimentar impus dansatorilor – tuxedo si rochie de bal.

In teorie valsul vienez contine 58-60 de masuri pe minut, iar masura muzicala este 3/4.

Originea acestui dans se pierde in negura timpului, undeva prin 1520, cand a aparut, in Germania, primul stramos al Valsului: „Dreher-ul”. Austria si Franta au inventat si ele propriile forme de proto-vals: „Weller-ul”, in 1580, si „Nizzarda”, in 1590. Valsul a luat nastere in suburbiile Vienei si in regiunea alpina a Austriei. Initial a fost dansat asemanator contradans-ului (perechile se schimbau intre ele) cu mainile la nivelul umerilor, insa a devenit curand un dans independent (fara a schimba perechea) cu o pozitie a dansatorilor foarte apropiata.

Vals lent

Valsul lent este un dans de origine engleza, aparut in anul 1874 intr-un club select din Anglia. Prima data se prezenta ca un dans importat din S.U.A., numit „Boston”, aparut in 1870 ca o forma mai lenta a rapidului „Vals Vienez”

Acest dans era caracterizat, printre altele, de intoarceri lente cu miscari lungi si alunecate, partenerii tinandu-si mainile unul pe soldurile celuilalt. Valsul lent este o metoda de relaxare si detasare prin dans, partenerii avand ocazia sa se concentreze doar pe miscare ritmica, atingand astfel o stare de armonie calmanta.

Masura muzicala este de 3/4 , iar tempoul este de 25-30 de masuri pe minut.

Tango

Tango este un dans si gen muzical care a aparut in Argentina si s-a raspandit ulterior in toata lumea, dezvoltandu-se diferite variante care mai de care mai pasionale si frumoase. Muzica de tango era foarte simpla, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile si tristetile locuitorilor din Buenos Aires.

Tangoul a fost, initial, un dans al barbatilor, pentru ca in zona in care se dansa erau foarte putine femei.

La inceput a fost dansat pe strazile sau prin bordelurile din zona portuara a Buenos Airesului. La inceputul secolului al XX-lea, europenii il aduc in Franta. Celebrul cantaret francez Mistinguett duce tangoul in inima inaltei societati pariziene, acesta fiind momentul in care tangoul sufera transformari esentiale. Salile de bal, hainele luxoase, orchestrele specializate si multe altele fac din tango un dans foarte popular in randurile inaltei societati din Europa si SUA.

Miscarile care caracterizeaza tango-ul sunt lungi, elegante, bazate pe invartiri. Muzica este 4/4, cu un tempo lent de 27-30 batai/minut. Se executa un pas pe fiecare bataie.

Foxtrot

Numele dansului vine de la inventatorul acestuia, actorul Harry Fox. Dansul a aparut in 1914, si a fost dezvoltat ulterior de sotii Vernon si Irene Castle. Numele este tradus ca „vulpe-pas“ sau „vulpe trap de rulare“.

Foxtrotul este un dans complex si poate fi mai lent, metoda preferata de multi dansatori incepatori, dar poate fi si mai rapid, transformandu-se in quick step. Tempo-ul muzicii dicteaza cat de lungi sau scurti trebuie sa fie pasii, iar pentru a mentine fluiditatea dansului, ambii parteneri trebuie sa fie in perfecta armonie cu muzica.

Quick step

Quick step-ul are la origine foxtrotul. In anii ’20 multe orchestre cantau pe un tempo foarte alert foxtrot si astfel cele doua curente s-au despartit in quick step si slow fox. Englezii au luat ritmul rapid de foxtrot punandu-l peste figuri de deplasare modificate din charleston si l-au numit quick step. Dansul a devenit foarte popular si usor de invatat, fiind ales de multe ori de cupluri pentru dansul mirilor.

Acesta este un dans vioi si energetic si se danseaza pe o muzica de 4/4. In acest context, cuplurile de dansatori trebuie sa fie intr-o stare fizica foarte buna.

 

DANSURI LATINO

Salsa

Salsa este un amestec de ritmuri de origine latino si afro-caraibiana. La nasterea si dezvoltarea sa se considera ca si-au adus contributia cubanezii, portoricanii si nord-americanii. Este cea mai populara variatie a unui dans latino si s-a dezvoltat rapid la nivel mondial.

Salsa este unul dintre cele mai populare dansuri sociale la nivel international. In esenta, dansul salsa este o combinatie de dansuri afro-cubaneze, Son, Cha Cha Cha si Mambo. Astazi exista mai multe stiluri de salsa, precum New York Style, Puerto Rican, LA Style, Afro-Latino, Casino or Cuban Style, Colombian, Cali sau Miami.

Din punct de vedere tehnic, salsa se danseaza in 8 timpi, insa in realitate se calca doar 6 pasi, 2 fiind pauze. Ritmul muzical este de 4/4, avand 160-220 batai/minut.

Merengue

Merengue este dansul popular al Republicii Dominicane, insa este raspandit si indragit in toata lumea. Originile exacte ale dansului merengue sunt necunoscute, circuland diverse legende, una dintre acestea spunand ca merengue este o combinatie de stiluri ce a fost creata de catre sclavii din Republica Dominicana.

Primul articol despre merengue a aparut in publicatia Oasis in 1854 si a fost semnat de Eugene Perdomo. Iar din 1930, Merengue este recunoscut ca dansul national al Republicii Dominicane.

Expertii dominicani au impartit merengue in doua categorii: „traditional” si „citadin”. Intimitatea si strangerile stranse ale merengue il fac un dans senzual, plin e pasiune.

Bachata

Bachata este al doilea cel mai popular dans ce isi are originile in Republica Dominicana, dupa merengue. Danul este unul deosebit, pasional si are influente din alte dansuri, precum: tango, kizomba, zouk sau dans contemporan. Cele mai populare stiluri de bachata sunt: Bachata traditionala, Bachata moderna, Bachatango si Bachata Dominicana.

Bachata este un dans extrem de pasional ce s-a pus in scena pentru prima data in zonele rurale are tarii amintite anterior.

Muzica de Bachata este originara din Republica Dominicana si a derivat din muzica de chitara traditionala Pan-Americana incepand cu anii 1960. Stilul de dans este deosebit si are influente variate din alte dansuri, precum: Tango, Kizomba, Zouk si Dans Contemporan.

Samba

Cand vorbim de samba gandul ne zboara direct la Carnavalul din Rio de Janeiro, deoarece samba provine din Brazilia, fosta colonie portugheza in care au fost adusi mii de sclavi, iar o mare parte dintre acestia apartineau popoarelor Yoruba si Bantu (din Congo, Angola si Nigeria). Caracteristice acestor popoare erau petrecerile de cult, care puteau dura zile intregi si erau legate in principal de dans.

Samba este un dans ce transmite energie, voie buna, pasiune, culoare si pofta de viata celor care il danseaza, dar si privitorilor. Este un stil destul de solicitant pentru toate partile corpului, iar partenerii au nevoie de o conditie fizica buna pentru a finaliza dansul.

Cha Cha

Cha Cha Cha, sau prescurtat Cha Cha, este unul dintre cele mai indragite dansuri latino-americane, fiind e un dans extrem de simplu de recunoscut, atat ca miscare cat si ca muzica. Acest stil de dans este vesel si alert, dar, in acelasi timp, si senzual.

Cha Cha-ul a mostenit foarte multe elemente de stil de la „parintii” lui mambo si rumba. Dansul contine ritmuri africane si cubaneze amestecate intr-un ritm latino. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut. Are o libertate mare de miscare si exista multe tipuri de prize pentru dansatori.

Rumba

Rumba este numita „perla dansurilor latino-americane”. Este un dans senzual si pasional, un dans al iubirii si al suferintei. Rumba perfectioneaza folosirea limbajului trupului pentru a spune o poveste despre natura femeii si a barbatului, de aceea acest dans este folosit si pentru dansul mirilor.

Acest dans a rezultat in principal din contopirea a trei culturi: africana, iberica si amerindiana. Originile rumbei dateaza din secolul al XVI-lea, odata cu sosirea primilor sclavi negri din Africa. Termenul de “rumba” provine din spaniola, reprezentand petrecerile oficiale, muzica si dansurile. Mai apoi “rumba” eticheta femeile cu stil de viata foarte libertin.

Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 25-27 masuri pe minut.

Paso Doble

Paso doble este unul din multele dansuri spaniole traditionale care sunt asociate cu diferite aspecte ale vietii, dezvoltandu-se pe baza miscarilor matadorului in timpul coridelor. In acest dans, partenerul este in lumina reflectoarelor – il imita pe toreador, partenerei revenindu-i rolul capei (pelerina rosie cu care toreadorul agita taurul), iar din acest motiv este caracterizat ca un „dans al barbatului”. Practic, este o dramatizare prin dans a coridei spaniole.

Exista mai multe variante legate de originea acestui dans, parerea majoritara este ca Paso Doble isi are radacinile in Spania. Este cunoscut si sub numele de “Spanish One Step” din cauza acelui unic pas care se face pe fiecare bataie a muzicii. Acest gen de muzica mai este cunoscut si sub numele de “El Soleo” si este interpretat in timpul coridelor.

Numele de „Paso Doble” inseamna in limba spaniola „doi pasi”. El este un dans in metru binar, acompaniat de o muzica in caracter de mars. Astazi este dansat ca un Two Step, pe o masura de 2/4 sau 6/8. Tempo-ul este de 58-62 batai/minut.